Galerija


Ljubljana, Cankarjev dom, 26.09.2017

Festival za tretje življenjsko obdobje

Med 26. in 28. septembrom je v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal že 17. Festival za tretje življenjsko obdobje. Pod okriljem Zveze društev upokojencev Slovenije, Ministrstva za delo, socialne zadeve in enake možnosti ter družbo Proevent se je izvajal pester program Vsi smo ena generacija ki se navezuje na 1. oktober, mednarodni dan starejših. Festival je soustvarjalo več kot 2.200 posameznikov, ogledalo pa si ga je 17.000 obiskovalcev.

V okviru dogodka se je zvrstilo 65 izobraževalnih dogodkov, 130 kulturnih dogodkov, številni protokolarni dogodki, okrogle mize in natečaji. Podeljen je bil tudi naziv častnega ambasadorja Festivala, ki ga je prejel dr. Jože Ramovš z Inštituta Antona Trstenjaka za dolgoletno delo in prenos znanj in izkušenj na področju kulturnega ustvarjanja. Na stojnicah so razstavljavci ponudili širok spekter storitev, izdelkov, pripomočkov in nasvetov, na odrih pa so se vrstili nastopi različnih pevskih, plesnih in dramskih skupin iz cele Slovenije.

Na povabilo Andragoškega centra Slovenije, ki je imel tudi svoj razstavni prostor, se je F3ŽO udeležila tudi Marjetka Popovski, ki je bila leta 2008 tudi njihova nagrajenka za svoje delo in je na svojem pultu razstavila svoj delovni material in mnogim mimoidočim pripovedovala o svojem 32 letnem delu s starejšimi, o delovnih izkušnjah kot fizioterapevtka in hkrati delila nasvete. Seveda vse skupaj tudi povezano s prepevanjem in glasbo ter ohranjanjem slovenskih ljudskih pesmi kot pomemben del naše dediščine. Ob odmorih pa je izpod pulta potegnila še svojo kitaro in veselo zapela z mnogimi upokojenci, s katerimi se srečuje tako doma v Izoli, kakor po celi Sloveniji na svojih nastopih.

→ Video prispevek